S:t Olofs kyrka i Tyrvis
S:t Olofs kyrka förstördes i en anlagd brand i september 1997 och byggdes upp på nytt enligt traditionella arbetsmetoder. Två kända finländska konstnärer, Kuutti Lavonen och Osmo Rauhala, har målat 101 konstverk i den återuppbyggda kyrkan med utgångspunkt i motiven för de gamla verk som målades på 1700-talet. Sastamala församling har föreslagit kyrkan som ett objekt på Unescos världsarvslista.
Adress: Kallialan kirkkotie 50, Sastamala
Öppettider
Stängt lördagar
Exceptionella öppettider
Guidning och grupper
Kyrkans historia i ett nötskal
Från paradiset till korsvägen - konstverk i kyrkan
Öppettider
S:t Olofs kyrka är öppen den 22.5.– 31.8.2022 måndag – fredag och söndag kl 11–16 och i september söndagar kl 11–16.
Speciellt runt altaret kan man se de nya målningarna i kyrkan på nära håll. Titta gärna men rör inte vid dem, tack.
Ta inte med dig paraplyer, stora väskor, ryggsäckar, vattenflaskor eller motsvarande till kyrkan utan för säkerhetsskäl lämna dem i bilen. Vi har varken garderob eller förvaringsutrymme i kyrkan. Det gäller att vara försiktig så att dessa unika målningar bevaras också för kommande generationer.
Stängt lördagar
S:t Olofs kyrka är i första hand en kyrka, invigts för gudstjänstbruk. Sommaren 2022 kommer vi att ha många vigslar och dop i kyrkan.
Exceptionella öppettider
På midsommaraftonen, fredagen den 24 juni, är kyrkan reserverad för kyrkliga förrättningar. På midsommardagen den 25 juni är kyrkan öppen kl 12–16 och på söndagen kl 11–16, gudstjänsten hålls kl 10.
Under litteraturevenemanget Vanhan kirjallisuuden päivät den 1–2 juli är kyrkan öppen på fredagen kl 10 – 18 och lördagen kl 10 – 17.
Guidning och grupper
Alla grupper som önskar besöka kyrkan ska i förväg kontakta Sastamala församlingens kansli och boka en visning, e-post: kirkkoherranvirasto.sastamala@evl.fi
Observera att S:t Olofs kyrka är ett populärt besöksmål för grupper. Ta därför kontakt i god tid!
Guidade visningar på finska för enskilda personer ordnas varje vardag och söndagar kl 14. Om ni vill ha en guidad tur på engelska eller svenska, kontakta församlingens kansli i förväg.
Kyrkans historia i ett nötskal
Tyrvis gamla kyrka byggdes ungefär mellan 1506 och 1516 och fungerade som katolsk kyrka tills den på 1600-talet brann ner. Efter branden byggdes kyrkans interiör upp igen och då fick kyrkan sin lutherska inredning med bänkar och målningar.
Kyrkan var i bruk ända fram till 1855 då Tyrvis kyrka i nuvarande Sastamala centrum blev färdig.
Den gamla interiören från 1600- och 1700-talen hölls intakt genom att kyrkan blev något av en ödekyrka efter det. Först på 1970-talet återupptäcktes S:t Olofs kyrka och den blev populär som vigselkyrka.
Kyrkan förstördes i en anlagd brand den 21 september 1997 och hela den unika inredningen blev lågornas rov. När folk samma dag samlades vid ruinerna fattades ett kollektivt beslut:
- Vi bygger upp den på nytt!
En folkrörelse växte fram och volontärer kom på talko: 10 000 arbetsdagar och 6 år senare, i september 2003 var kyrkan ”träklar” och togs i bruk igen. Talkojobbarna har belönats med ett flertal olika priser för sitt jobb i S:t Olofs kyrka.
Kyrkan hölls öppen i två somrar och dörrarna stängdes i juli 2005: då började två konstnärer, Kuutti Lavonen och Osmo Rauhala sitt arbete i kyrkan.
Från paradiset till korsvägen – konstverk i kyrkan
Lavonen och Rauhala har totalt målat 101 målningar i kyrkan med utgångspunkt i motiven för de verk som målades på 1700-talet av Anders Löfmark och en okänd konstnär. I den nya kyrksalen finns därmed konstverk av två olika konstnärer - precis som i den gamla interiören.
I kyrksalen finns nu bilder av kristendomens centrala händelser: skapelseberättelsen, paradiset, den yttersta domen och via crucis, korsvägen.
Rauhala har målat altarområdet och predikstolen. Där hittar vi skapelsens sju dagar, Edens trädgård och syndafallet. Lavonen har målat läktarskrankets speglar. Där hittar vi apostlarna, den yttersta domen och via crucis, en bildserie om långfredagens händelser.
I augusti 2009 öppnades kyrkans dörrar åter och under de 2 månader som kyrkan hölls öppen före vintern hann 40 000 människor besöka kyrkan.
I december 2009 tilldelades Lavonen och Rauhala kyrkans kulturpris för målningarna.
- Tillbaka. |