Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Etusivulle.
Tyhjä.
Tapahtuu Tyhjä.
Arkisto
Tyhjä.
Historia.
Tyhjä.
Paanutalkoot.
Tyhjä.
Tuhopoltto.
Tyhjä.
Jälleenrakennus.
Tyhjä.
Kirkonrakentajat.

 

Valitse kieli - Choose language - Välj språk

Sastamalan seurakunta

In English På svenska

Jälleenrakennus

Tyrvään Pyhän Olavin kirkon korjaustyön suunnittelu aloitettiin Museoviraston ja Vammalan evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän yhteistyönä heti kirkon sisustuksen ja vesikaton tuhonneen tulipalon jälkeen syksyllä 1997.

Kirkon kiviseinien ja katon jälleenrakennushankkeessa on tarvittu kaikkien osapuolien yhteistyötä sekä erilaisia perinteisen rakentamisen ammattitaitoja. Korjaustyö on samalla tarjonnut mahdollisuuden kouluttaa osaavia restauroinnin ammattilaisia.

Toiset paanutalkoot

Tyrvään Pyhän Olavin kirkon vuosisadan toiset paanutalkoot alkoivat elokuussa 1999 Siikasuon verstaalla. Tavoitteena oli veistää kattoon, asehuoneeseen ja sakaristoon tarvittavat 34000 paanua.

Lähetystorilta lähtivät haastepaanut Vammalan seudun työpaikkoihin ja yhteisöihin. Työ alkoi hienosti ja päivittäin oli työn touhussa 10 - 28 veistäjää. Adventtiin mennessä saavutettiin puoliväli.

Uskolliset veteraanit olivat ydinjoukkoa, jota muut, kaukaakin tulleet veistäjät sopivasti täydensivät.

Paanuverstaalla ahkeroi talven aikana satoja talkoolaisia. Paanut valmistuivat tammikuun 2000 puolessa välissä ja ne tervattiin maaliskuulla. Kirkon paanukattoa varten oli varattu hautatervaa 4000 litraa.

Kattotalkoot

Kattoristikot veistettiin elokuussa 1999. Työn tekivät Ikaalisten käsi ja taideteollisuusoppilaitoksen opiskelijat. Kattoristikot varastoitiin kirkolle talven ajaksi.

Kattoristikoiden nosto paikoilleen aloitettiin 3.5.2000. Näin päästiin rakentamaan kattoa; ensin ruodelaudat, tarvittavat tuohet, paanujen naulaaminen paikoilleen ja tervaus. Ulkokatto valmistui syksyllä 2000 talkootyönä.

Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen kiviosaston opiskelijat viimeistelivät muurit sisäpuolelta sekä kunnostivat asehuoneen ja sakariston kesän 2000 aikana.

Sisätilat

Vuoden 2000 loppuun mennessä oli kirkko saatettu ulkoasultaan entisen kaltaiseksi. Talkootyönä oli tehty myös kaunis tynnyriholvikatto ja lattia kirkon sisälle.

Arkkitehti Ulla Raholan laatimat piirustukset kirkon sisätilasta oli hyväksytty kirkkovaltuustossa 16.8.2000, mutta sisätilan rakentajista ei tuolloin vielä ollut tietoa. Jälleen kerran ojensivat talkoolaiset auttavan kätensä. Niinpä kesällä 2001 alkoivat rakentamisen äänet kaikua penkkiverstaassa Siikasuolla. Työnjohtajaksi palkattiin Esko Kangasniemi.

Penkit valmistettiin Siikasuolla käsityönä, puuliitoksin ja ilman nauloja. Ne koottiin penkkikortteleiksi jalasparrujen päälle. Kirkkosalin istuimet tehtiin ensin ja sen jälkeen parven penkit. Kirkoon penkit tuotiin syksyllä 2002. Myös alttari saatiin melkein valmiiksi jo vuonna 2002. Saarnatuoli ja alttarialueen penkit valmistuivat vuoden 2003 aikana.

Talkootyönä nousivat myös lehterit, ensin länsipäätyyn ja siten pohjoispuolelle. Näin hahmottui vähitellen kirkkosali, johon kauniin tunnelman luovat vuonna 2001 valmistuneet lyijypuitteiset ikkunat.

Puuvalmis kirkko otettiin uudelleen käyttöön 3.8.2003. Sisätilan maalausohjelma on erillinen hanke, joka alkaa kesällä 2005.

Talous

Kirkkoa on rakennettu avustus-, lahjoitus- ja keräysvaroin. Erittäin merkittävä osuus on talkootyöllä, jonka osuudeksi on laskettu noin miljoona euroa. Alunperäinen 10 miljoonan markan, 1,7 miljoonan euron talousarvio on ylittynyt reilusti.

Ellei keväällä 2002 olisi saatu Suomen kulttuurirahaston ja Kirkkohallituksen avustuksia sekä alv-palautuksia verohallitukselta, työt olisi jouduttu keskeyttämään.

Ensimmäisen talven kirkko talvehti pressujen alla.

Kattotuolien kaikki osat on koottu pelkillä puutapeilla.

Tonnin painoiset kattoristikot nousivat katolle yksitellen.

Ilkka Kantola ja Aarne Järä.

Aarne Järä, Esko Kangasniemi ja Tapio Vainio paanuttavat korkeuksissa.

Lankkujen höyläystä - kaikki puupinnat viimeisteltiin käsin.

Kalevi Saari ja Pentti Sillanpää sisustustöissä.

Kirkonrakentajia: Esko Kangasniemi (vas.), Pentti Sillanpää, Esko Juurinen, Risto Heikkilä, Rauno Heikkilä ja Kalevi Saari.

Sivun alalaita.