Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Etusivulle.
Tyhjä.
Tapahtuu Tyhjä.
Arkisto
Tyhjä.
Historia.
Tyhjä.
Paanutalkoot.
Tyhjä.
Tuhopoltto.
Tyhjä.
Jälleenrakennus.
Tyhjä.
Kirkonrakentajat.

 

Valitse kieli - Choose language - Välj språk

Sastamalan seurakunta

In English På svenska

Kynttilänpäivä on valon ja Marian juhla

Sunnuntaina 7. helmikuuta vietetään kynttilänpäivää. Katolisena aikana maamme kirkoissa toimitettiin tänä pyhänä kynttilämessu, jossa siunattiin kirkolliset kynttilät käyttöön koko vuodeksi. Tapa on yhä vallalla katolisessa kirkossa. Meitä luterilaisia kynttilänpäivä muistuttaa siitä, että Jeesus Kristus on maailman valo.

Kynttilänpäivä tunnetaan myös Neitsyt Marian puhdistuspäivänä. Nimi viittaa Marian kirkossa käyntiin, joka tapahtui 40 päivää Jeesuksen syntymän jälkeen. Mooseksen lain mukaan nainen oli synnytyksen jälkeen saastainen, ja hänen tuli pysytellä kotona. Vasta 40. päivänä hän meni temppeliin uhraamaan puhdistusuhrin.

Kynttilänpäivää vietettiin maassamme vuoteen 1772 asti tasan 40 päivän kuluttua joulusta eli 2.2.
Turun hiippakunnan messukirjassa Missale Aboensessa (1488) luki tämän päivän kohdalla latinaksi purificatio, puhdistus. Mikael Agricolan Rukouskirjassa (1544) mainittiin taas Kyndelmesso. Monista kalentereista löytyy Maarian kirkossa käymisen päivä.

Vanhoissa pyhimyskalentereissamme ja almanakoissa oli vuoden mittaan useita muitakin Marian päiviä, kuten Marian taivaaseen ottaminen 15.8., Marian syntyminen 8.9. ja Marian sikiäminen 8.12.
Vuosina 1816–49 Marian päivää juhlittiin myös 3.8. Venäjän keisariperheen Marioiden kunniaksi, näiden ortodoksisena nimipäivänä.

Nykyisessä nimipäiväkalenterissamme lähes kaikki Mariaan pohjautuvat nimet ovat vanhalla Marian etsikkopäivällä 2.7. Näitä ovat Maria, Maija, Mari, Meeri, Marika, Maiju, Riia, Maaria, Maikki ja Kukka-Maaria. Tuona päivänä on muisteltu Neitsyt Marian vierailua Elisabetin luona.

Perinteiseltä kynttilänpäivältä 2.2. löytyy nykyään puhtauteen ja valkeuteen viittaavia naistennimiä, kuten Aamu ja Lumi, mikä sopiikin hyvin päivän luonteeseen.
Käytännössä kynttilänpäivän nimipäivät kuitenkin vaihtelevat. Tämä johtuu siitä, että jos 2.2. osuu arkipäivälle, kynttilänpäivää vietetään sitä seuraavana sunnuntaina. Jos kyseinen sunnuntai on laskiaissunnuntai, päivää vietetään viikkoa aiemmin. (KT/Minna Saarelma)

- Takaisin.

Kynttilänpäivä katkaisee Tyrvään Pyhän Olavin talviunen. Kirkossa pidetään 7. helmikuuta valtakunnallisen yhteisvastuukeräyksen avajaisjumalanpalvelus.

Sivun alalaita.